Search
Close this search box.
New Project (6)
VREME ČITANJA: 2 min

Kostarika iznenadila Japan

Japan je pobedio Nemačku (2:1), ali je onda doživeo šokantan poraz od Kostarike 0:1 (0:0) koji je u prvom kolu Grupe “E” pretrpeo debakl od Španije (0:7).
Fudbal je još jednom pokazao svu svoju ćud. U jeku najveće ofanzive Japana, prave opsade gola Kejlora Navasa, Fuler Spens je ostao usamljen na 16 metara i iz jedinog udarca u okvir gola doneo je veliki trijumf Kostariki. Ovom rezultatu obradovali su se i Nemci koji će večeras igrati protiv Španije sa mnogo manje pritiska nego da su Japanci zabeležili pozitivan rezultat.
Kad se prvo poluvreme završi bez udarca u okvir gola, bez šansi, onda se može govoriti samo o tvrdom meču. U meču u kome su obe ekipe mnogo više računa vodile o svom golu. Kostarika je posle “sedmice” primljene od Španije, odigrala protiv Japana mnogo pametnije. Zatvorila je sve prilaze Kejloru Navasu i čekala neku priliku iz kontre.
Nisu imali previše prilika za to, jer su i Japanci igrali suzdržano. Bez jurnjave i čekajući neku osvojenu loptu na 40 metara od gola da bi ugrozili rivala. Omogućili su tako nešto Endo i Morita, ali Soma i Doan u tri navrata nisu slali bolje lopte ka Uedi i Kamadi. S obzirom na startna tri boda protiv Nemačke, Japan nije bio pod pritiskom, nije morao da juri rezultat.
Japanci su u nastavku promenili stav. Uveo je selektor Takumu Asana, pa su “samuraji” pojačali pritisak i napali rivala. Kontrolisali su igru. Navas je odlično odbranio udarac Morite, a Kostarikanci nikako nisu uspevali da se oslobode pritiska. Imali su problema Kostarikanci sa Itom, Somom i Asanom, pa su napravila dva faula na 16 metara. Soma, pa Kamada nisu uspeli da ugroze iz prekida Navasa.
I pravo niotkuda, Kostarika je povela u 81. minutu. Posle greške odbrane, Fuler je ostao usamljen na 16 metara i poslao loptu preko Gonda u mrežu. Prvi udarac u okvir gola na SP i prvi pogodak za Kostariku. Jurili su Japanci izjednačenje. U 89. minutu je Kejlor Navas odbranio dva zicera i sačuvao “trekolorima” teoretske šanse za opstanak na SP.
Foto: Tanjug/(AP Photo/Francisco Seco)

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

Kostarika iznenadila Japan

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE