Search
Close this search box.
42
VREME ČITANJA: 2 min

Luis Suarez protiv Borca iz Čačka

Ovog četvrtka za vas smo spremili malo putovanje kroz istoriju i osvrt na to kako je trenutni član Srpske lige “Zapad” Borac iz Čačka, izborio učešće u kvalifikacijama za UEFA Kup i kako je izgledao istorijski dvomeč sa gigantom evropskog fudbala Ajaxom.
Odmah po završetku Prvog svetskog rata u Čačku se počeo igrati fudbal. Po nekim izvorima prva fudbalska utakmica odigrana je 1920. godine, a “FK Borac” je osnovan šest godina kasnije. Grupa sindikalno organizovanih radnika je uoči 1. maja 1926. godine osnovala klub koji je prvo imao crvene, a nešto kasnije crveno-bele dresove. Prvi predsednik kluba je bio stolarski radnik Jovan Jolović.
Dugi niz godina Borac je igrao u Drugoj Saveznoj ligi, a san o plasmanu u Prvu ligu ostvaren je 1994. godine. Drugi put plasman u Prvu ligu obezbeđen 1995/96. kad je trener bio Dimitrije Mitrović.
U sezoni 1998/99. Borac se treći put vraća u Prvu ligu predvođen trenerom Brankom Smiljanićem. Nakon toga sledi nekoliko sezona igranja u Drugoj ligi, a četvrti povratak u Prvu ligu ostvaren je u sezoni 2002/03 na čelu sa trenerom Radovanom Gudurićem i od tada Borac postaje stabilan član srpske fudbalske elite.
U sezoni 2006/07. crveno-beli su sezonu završili na sedmom mestu što je bio najbolji rezultat u istoriji kluba. Međutim u sezoni 2007/08. otišlo se još dalje. Osvajanjem četvrtog mesta klub je po prvi put obezbedio plasman u evropsko takmičenje tj. UEFA kup. U prvom delu sezone ekipu je trenirao Miodrag Božović, dok je istorijski plasman overio Milovan Rajevac.
U sezoni 2008/09. Borac je po prvi put igrao u nekom evropskom takmičenju, UEFA Kupu. Prvo je u prvom kolu kvalifikacija pobedio Dačiju Kišinjev, u drugom je bio bolji od Lokomotive Sofija, a onda je usledio istorijski duel protiv Ajax-a.
Za tim iz Amsterdama, između ostalih, nastupali su i Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar, Jan Vertonghen, naš Miralem Sulejmani, dok je na golu bio Maarten Stekelenburg. Bila je to izuzetno jaka ekipa Ajaxa, predvođena tada šefom struke, još jednim sjajnim bivšim fudbalerom Marcom Van Bastenom.
U prvom meču na stadionu Partizana u Beogradu, slavila je ekipa iz Amsterdama ubedljivim rezultatom 1:4. Strelci za gostujuću ekipu bili su Klaas Jan Huntelaar x2, Luis Suarez i Miralem Sulejmani, dok je jedini pogodak za Borac na ovoj utakmici postigao Milovanović.

U revanš susretu u Amsterdamu, na Johan Cruyff areni, još jednom je Ajax pokazao svoj kvalitet i golovima Suareza i Sarponga ostvario sigurnu pobedu od 2:0.

Danas se klub iz Čačka nalazi u trećem rangu takmičenja srpskog fudbala, tačnije u Srpskoj ligi “Zapad” i na dobrom je putu da se vrati u sami vrh fudbala u Srbiji.

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

Luis Suarez protiv Borca iz Čačka

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE